Kleur: Licht strogeel
Geur: Abrikoos, peer en Acacia-bloesem
Smaak: Fris, rond en wulp
Afdronk: Lang
Leeftijd van de wijnstokken: 40 jaar
Bodem: Klei en kalksteen
Opbrengst: 58 ha/hl
Lees meer.
De 250 meter hoog geleden wijngaard meet slechts 0,34 hectare. Hij kent een zuidelijke oriëntatie. De bodem bestaat uit klei en kalksteen, en is rijk aan ijzer. De 40 jaar oude stokken geven een rendement van 58 hl per hectare. De manueel geplukte druiven worden in kleine boxen naar het wijnhuis getransporteerd. Na de persing ondergaan de druiven een debourbage van 12 à 24 uren. De fermentatie die op gang komt door het gebruik van inheemse gisten neemt plaats in eiken vaten van 228 liter. Doordat dit proces in kleine vaten gebeurt loopt de temperatuur niet op. Dit proces stopt op een natuurlijke wijze. Hierna volgt de rijping in Bourguignon vaten van 228 liter. De wijn wordt gefilterd vooraleer hij op fles gaat.
Château de Chamilly is een prachtig 17e eeuws kasteel in het plaatsje Chamilly, niet ver van Rully en Mercurey, in de zuidelijke Bourgogne, waar de wijnen vergeleken met de Côte d’Or nog zeer betaalbaar zijn. Véronique Desfontaine en haar 2 zoons Xavier en Arnaud vertegenwoordigen respectievelijk de 11e en 12e generatie van deze echte wijnfamilie. Op de 26 hectare wijngaard, met een ijzerrijke ondergrond van klei en kalk, staan stokken tussen de 25-80 jaar oud. In Mercurey en Montagny worden deze stokken voornamelijk bewerkt volgens het ‘lutte raisonnée’ principe, dus zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. De rode wijnen worden niet geklaard of gefilterd en men gebruikt alleen natuurlijke gist. Pure klasse en dat proef je terug!