Wijnhuis Château Mangot
Jaargang 2022
Druivensoort Merlot 65%, Cabernet Franc 30%, Cabernet Sauvignon 5%
inhoud 750ml
Lees meer.
In 1980 komt Anne Marie, de jongste van de dochters van dit familiaal eigendom, na haar studies van farmacie te hebben opgegeven, terug naar het familiaal eigendom om samen met haar man (in 1981 getrouwd) Guy Todeschini (Italiaanse roots) het eigendom compleet her aan te planten, drainage aan te leggen en deden ze een transformatie naar een moderne chais, teneinde als bekroning de Saint-Emilion "Grand Cru" classificatie te bekomen in 1998. Van 1996 tot 2008 zetten ze zich ook in om Ch Mangot te promoten in de hele wereld.
Vanaf 2008 komen hun twee zonen Karl (wijngaard) en Yann (commercialisatie) het beheer overnemen. Karl heeft studies oenologie gedaan en heeft veel ervaring achtereenvolgens bij chateau Beauséjour Bécot (2002), Ch Clarcke Listrac (2003) en Ch Ausone! In 2005 heeft hij ook gewerkt op de Verité Winery (Napa Valley) en het spreekt voor zich dat hij de stiel leerde in al deze topdomeinen.
Het terroir, 34 ha uit één stuk heeft verschillende terroirs aan de voet van de helling, op de hellingen en bovenaan (terrassen). Globaal bestaat het uit kalkbodem op een dikke laag kalk met zeesterren fossielen (calcaire à asteries) of kalk op molasse van Fronsac. De wijnstokken zijn gemiddeld 40 jaar en leveren een zeer intense wijn. Het idee is een wijn te maken van druiven die komen van een levende bodem en dit mede door een biologische werkwijze met respect voor de natuur.
Vanaf 2020 wordt de topcuve Ch. Mangot Todeschini niet meer voorgesteld in primeur, enkel worden nog een 500-tal flessen verkocht binnen een 5-6-tal jaar. Daarom werd beslist de productie (van deze topcuve) naar 1/3 te brengen. Hierdoor werden de prachtige cabernets francs van de oude wijnstokken in de gewone Ch. Mangot geïntegreerd (dit jaar 30% van de assemblage in plaats van 20% vorig jaar). De kwaliteit heeft dan ook een enorme sprong voorwaarts genomen dit jaar! Wat een prachtige wijn, met een overvloedig midden boordevol sappig, fijn, rijp fruit, zeer zuiver en precies en het ontplooit zich naar nog meer nuances naar het einde toe! Ook de finale is fenomenaal lekker en complex! De wijngaard is voor het 3de jaar in conversie naar biodynamie en Château Mangot werd vorig jaar terecht gepromoveerd van Grand Cru naar Grand Cru Classé! Een absolute "must have" van 2022, voor een zeer schappelijke prijs.